Artister festival 2015


pressbild1Dan Laurin. En av vår tids mest omtalade blockflöjtister. Hans utpräglade klangmedvetenhet och scennärvaro har gjort honom berömd över hela världen. Han turnérar regelbundet i alla världsdelar och har mer än trettio skivinspelningar bakom sig. En lång rad kompositörer har skrivit för Dan, som också har vunnit ett stort antal priser såsom Svenska Tonsättareföreningens Interpretpris, ”Litteris et Artibus” och Kungliga Musikaliska Akademiens interpretpris. Dan är en av Sveriges största och internationellt mest erkända klassiska musiker.


Gester-Martin-05[Besancon-2004]Martin Gester. 
Dirigent och musiker på cembalo, orgel och piano forte från Strasbourg i Frankrike.  Martin har många strängar på sin lyra, både som musikalisk ledare, solist, kammarmusiker och pedagog. Han är grundare av ”Parlament du Musique”, som han tex. har dirigerat på ett 40-tal skivinspelningar. För arbetet med denna ensemble har han tilldelats priset ”Chevalier des Arts et des Lettres” (ung. Riddare av konst och ord) av franska kulturministeriet. 2013 spelade Martin in Bach:s 6 solopartitor för cembalo, vilket är en del av den musik han bjuder på i Höör 2015.

Boel-Mats-CederBoel Adler. Sång och presentation. Mezzosopran utbildad på Musikhögskolan i Malmö som sedan 1990-talet har arbetat på Sveriges Radio p2 i Stockholm. Hon har här i perioder t.ex. lett programmet ”Klassisk förmiddag”. Idag frilansar  Boel som journalist med kontinuerliga uppdrag för P2, men anlitas också som presentatör i andra musiksammanhang.

Johan-Hedin-1-pressJohan Hedin. Nyckelharpist och låtskrivare som de senaste åren har nått stora framgångar på den svenska och internationella folkmusikscenen, inte minst i duon tillsammans  med lundensiske Esbjörn Hazelius. Johan har medverkat på ett 20-tal skivor, varav två solo-skivor. Har grävt i svenska arkiv och specialiserat sig på svenska 1700-talsdanser.

pelleBjörnlert-300x275Pelle Björnlert. Småländsk riksspelman som är känd för sitt personliga, dansanta spel på fiol och violino d´amore. Har ända sedan 1970-talet intresserat sig för historiska låtar. På repertoaren med Johan Hedin står främst musik från Södra Sverige och särskilt den musik som var högsta mode bland spelmän och klockare i slutet av 1700-talet.

anna_4Anna Paradiso. Den italienska cembalisten Anna Paradiso har spelat konserter i Europa, USA, Japan, Taiwan. Nästa turné som solist och continuoist blir i Hongkong. Hon är aktuell med flera skivor just nu, bl. a. samtliga klaversonater av JH Roman och hans flöjtsonater (med Dan Laurin). Anna har satsat på sin tidigare kärlek, musik, efter en akademisk karriär i Italien och Oxford som filosofie doktor i klassisk filologi.

Dohyo Sol. Lutor, teorber, barockgitarr, bosatt i Höör och utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Den Haag (Holland) och Det Kongelige Danske Konservatoriet i Köpenhamn. Frilansar som solist, kammarmusiker och orkestermusiker i diverse ensembler och operahus runtom i Sverige, Danmark,Tyskland och Polen. Dohyo är en av initiativtagarna till Höör barockfestival.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEmelie Roos

Bosatt i Höör och utbildad vid bl.a. Det Kongelige Danske Konservatoriet i Köpenhamn och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Frilansar på blockflöjt samt arbetar som pedagog i blockflöjt och ensemble på musikskolan i Höör och gymnasiet Nya Malmö Latin i Malmö.Emelie Roos är en av initiativtagarna till Höör barockfestival.

Kanerva Juutilainen. Barockviolin, bosatt i Höör och utbildad i Kuopio (Finland) Malmö och Köpenhamn. Frilansar i grupper såsom Concerto Copenhagen, Helsinki Baroque Orchestra, Finnish Baroque Orchestra, Barokksolistene, Ensemble Zimmermann, Camerata Öresund. Kanerva är en aktiv och öppen kammarmusiker. Hon tycker om att resa… men att få spela hemma i Höör ser hon som ett lyx och stor glädje! Kanerva är en av initiativtagarna till Höör Barock.

Rastko Roknic. Barockviola, en av de mest meriterade barockviolasterna i Öresundsregionen. Han har tidigare varit anställd hos Odense symfoniorkester men frilansar numera mest som barockviolast i grupper såsom Concerto Copenhagen, Barokksolisterna, Bergen Barok m.fl.

Hanna LovgHanna Loftsdóttir. Cello, född och uppvuxen på Island och bosatt i Köpenhamn. Utbildad vid Det Kongelige Danske Konservatorium i Köpenhamn och Den Haag (Holland). Frilansar både som cellist och gambist framför allt i Skandinavien, Island och Holland.

Joakim Peterson. Violone. Utbildad vid Malmö Musikhögskola, Utrecht Conservatorium och Kongelige Danske Konsesrvatoriet i Köpenhamn. Medlem i  Höör barock,  Camerata Öresund och Karlsson barock samt spelar ofta med diverse andra grupper runt omkring i norden.

_MG_2490Hanna Thiel. Viola da Gamba. Bosatt i Höör och utbildad vid Bremens University of Arts samt Det Kongl Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Frilansar som gambist i solistiska och kammarmusikaliska sammanhang i Sverige, Danmark och Tyskland. Har uppträtt bl a med grupper som Sirius Viols, Weserrenaissance Bremen och Concerto Copenhagen.

Hannah Tibell1Hannah Tibell. Violin. Är utbildad i barockviolin i London. Efter 10 år där flyttade hon tillbaka till Malmö där hon nu bor med sin man och 2 barn. Hon jobbar för det mesta i Öresundsregionen men det händer att hon åker och spelar med sina gamla kollegor i Storbritannien. Hannah har den stora äran att spela på en bröderna Amati fiol från 1618 eller 1628. (Etiketten inuti fiolen är så gammal så det är svårt att se om det är en etta eller en tvåa!)

Anna Nilsson Hammar. Är historiker och verksam vid Lunds universitet. Hennes avhandling från 2012 handlar om föreställningar om lycka i svenska skillingtryck under perioden 1750-1850. Hon har även drivit ett projekt inom digital humaniora vid handskriftsavdelningen vid Universitetsbiblioteket i Lund och arbetar nu med en studie av samvetskonflikter i 1600-talets Sverige.

JoachimJoachim Östlund. Är fil. dr i historia, verksam vid Historiska institutionen, Lunds universitet. Han disputerade 2007 med avhandlingen Lyckolandet: Maktens legitimering från stormaktstiden till demokratins genombrott. Hans forskningsområden rör Sveriges kontakter med Osmanska riket från 1600-1850 och han har skrivit att ett flertal artiklar på teman som kulturmöten, slaveri och diplomati. 2014 publicerade han boken Saltets pris: svenska slavar i Nordafrika och handeln i Medelhavet 1650-177.

perbengtssonPer Bengtsson. Barockoboe. Har efter sex års studier vid Musikhögskolan i Göteborg specialiserat sig på barockoboe. Arbetar flitigt som frilansande musiker i bl.a. Concerto Copenhagen, Drottningholmsteaterns operaorkester, Göteborg Baroque m.fl. Har mottagit Kungliga Musikaliska Akademiens barockstipendium. När han inte spelar oboe (eller gör rör till sin oboe…) så älskar han att laga mat eller baka surdegsbröd.