Artister festival 2014


ENSEMBLE HÖÖR BAROCKFESTIVAL 2014:

Aureliusz Golinski. Barockviolin, en av världens främsta barockviolinister och ledare för den framgångsrika polska barockorkestern Arte dei Suonatori (www.artedeisounatori.pl) Han är även lärare på barockviolin vid Det Kongelige Danske Konservatorium i Köpenhamn. x

Dohyo Sol. Lutor, teorber, barockgitarr, bosatt i Höör och utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Den Haag (Holland) och Det Kongelige Danske Konservatoriet i Köpenhamn. Frilansar som solist, kammarmusiker och orkestermusiker i diverse ensembler och operahus runtom i Sverige, Danmark,Tyskland och Polen. Dohyo Sol är en av initiativtagarna till Höör barockfestival.

Emelie Roos. Bosatt i Höör och utbildad vid Det Kongelige Danske Konservatoriet i Köpenhamn och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Frilansar på blockflöjt samt arbetar som pedagog i blockflöjt och ensemble på musikskolan i Höör och gymnasiet Nya Malmö Latin i Malöm.Emelie Roos är en av initiativtagarna till Höör barockfestival.

Ewa Golinska. Barockviolin, från Poznan i Polen och en av hörnstenarna i Arte dei Sounatori. Ewa har seda dess start varit stämledare för andrafiol i ensemblen.

Hannah Holgersson. Sopran, uppvuxen i Höör och utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Som solist syns hon med Kungliga Filharmoniska orkestern i Stockholm, Operaorkestern i Stockholm, Drottningholms barockensemble, Ensemble Kroumata, Eric Ericsson kammarkör, Norrköpings symfoniorkester och Malmö symfoniorkester. Hannah är en allsidig sopran som också varit med i Eurovision songcontest 2006 med ett bidrag tillsammans med Anders Mårtensson.

Hanna Thiel. Viola da gamba, bosatt i Höör och utbildad vid University of Arts Bremen och vid Det Kongelige Danske Konservatoriet i Köpenhamn.x’

Jesper Hamilton. Cello, bosatt i Höör och utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg och Conservatorium van Amsterdam. Har arbetat som frilansmusiker i bland annat Concerto Copenhagen.

x

Joakim Peterson. Violone och G-violone, utbildad vid Malmö Musikhögskola, Utrecht Conservatorium och Kongelige Danske Konsesrvatoriet i Köpenhamn. En av regionens mest populära frilansmusiker på kontrabas, spelar regelbundet med Concerto Copenhagen, Barocksolistene, Bergen barock m.fl. En bred musiker som även är verksam med modern kontrabas på venyer som Malmö Opera, Hovkapellet i Köpenhamn.

Judith-Maria Blomsterberg. Barockcello, Bor i Eslöv och utbildad vid Musik-Hochschule i Lübeck (Tyskland) och Den Haag (Holland). Judith är en av de mest eftertraktade barockcellisterna idag. Hon har haft tjänst i Hamburgs Operaorkester och spelar regelbundet med ledande barockorkestrar såsom New Dutch Academy, Arte dei Suonatori, Accordone, Concerto Copenhagen och the Aurora Ensemble under ledning av violinisten Enrico Gatti.

Julia Dagerfelt. Barockviolin, utbildad vid Kungliga i Stockholm, Hogeschool foor den kunsten Utrecht (Holland), och Kongelige Danske Konservatoriet i Köpenhamn. Frilansar i grupper såsom Ensemble 1700, Karlsson Barock, Rosenörns Barockorkester etc.

                          

Kanerva Juutilainen. Barockviolin, bosatt i Höör och utbildad vid Konservatoriet i Kuopio (Finland) Malmö Musikhögskola och Kongelige Danske Konservatoriet i Köpenhamn. Frilansar i grupper såsom Concerto Copenhagen, Barokksolistene, Malmö Barock, Ensemble 1700, Mare Balticum, Ensemble Zimmermann, Camerata Öresund. Kanerva är en av initiativtagarna till Höör barockfestival.

Lars Vahlen. Organist i Höörs församling sedan 1994. Utbildad vid Malmö musikhögskola, ledare för St. Magnhilds kyrkokör och en gång initiativtagare till orgeln i Höör, källan till Höörs barockfestival.x

                    

Peter Lönnerberg. Cembalo, har studerat för bland andra Lars-Ulrik Mortensen i Köpenhamn. Cembalist och organist i Rebaroque, kvartetten Stockholm Barock och barockorkestern Tre kronor samt återkommande gästlärare vid musikhögskolan i Belgrad.

x

Rastko Roknic. Barockviola, en av de mest meriterade barockviolasterna i Öresundsregionen. Han har tidigare varit anställd hos Odense symfoniorkester men frilansar numera mest som barockviolast i grupper såsom Concerto Copenhagen, Barokksolisterna, Bergen Barok m.fl.

x

Steven Player. Renässansdans, barockgitarr och slagverk. Steven Player har under tre decennier fört fram budskapet om den tidiga dansen och dess nära koppling till musiken.  Spelar i stilbildande ensembler som The Harp Consort, Los Otros och The Early Folk Band.

Vassilis Bolonassos, presentatör. Vassislis har arbetat som radiopresentatör i SR2 i över trettio år. Genom sitt enorma engagemang och sin passion för den tidiga musiken har han likt ingen annan tidigare i Sverige spridit budskapet till allmänheten. Efter juridikstudier,  studier i idé- och lärdomshistoria, film- och konstvetenskap samt bibliotekskunskap är han idag pensionär och ordförande för SEMF, Stockholm Early Music Festival – Nordens största Tdig Musik-Festival.

Jocke Wester

Jocke Wester (www.jockewester.se) arbetar med grafisk formgivning i egen firma sedan 2003, främst med bokformgivning och cd-omslag, affischer och andra trycksaker.

x

I HÖÖR BAROCKFESTIVAL 2012 MEDVERKADE DESSUTOM:

Allan Rasmussen Orgel, utbildad vid DKDM i Köpenhamn. Debuterade som orgelsolist 1993 och har sedan dess varit aktiv som orgel/cembalosolist och kammarmusiker i grupper såsom Baroque Fever, Concerto Copenhagen och Arte dei Sounatori. 1999 belönades Allan Rasmussen med Artist’s Prize of the Danish Music Critics.

Viggo Edén Cembalo, dirigent och kompositör. Grundare av Höörs musikskola, Höörs sommaropera och frontfigur i Höörs kulturliv sedan över tre decennier tillbaka.

 Roger Alenius, presentatör Gitarr- och kontrabaspedagog på Kulturskolan i Höör med en passion för Viola da gamba. Har varit en kraft att räkna med i över tjugo år i odlandet av unga människors musikintresse.

Magnhilds Magnifika Barockensemble

Magnhilds Magnifika Barockensemble består av en grupp unga, barockspecialiserade musiker med bas i Höör med omnejd. Ensemblen startades hösten 2011 på initiativ av Emelie Roos, Kanerva Juutilainen och Dohyo Sol, med sikte på den stundande barockfestivalen ”Höör Barockfestival!” i juni 2012.

Magnhilds Magnifika har förutom på Höör Barockfestival även spelat på Kallbadhuset i Malmö, Klosterkyrkan i Lund, på Palladium Baroque 2012 samt med programmet ”Concerts Spirituels” i Höörs kyrka i februari 2013 och i Allhelgonakyrkan i Lund i januari 2014.