Ensemblen

15 september, 2017 0 comments

”Hängivenhet, konstnärlighet, esprit och kunnande”

-Toccata Early music magazine, Tyskland

Höör Barock Ensemble är en av Skandinaviens främsta och mest uppmärksammade barockensembler just nu. I december 2019 har Höör Barocks andra skiva under ledning av Dan Laurin, ”Golovinmusiken”, nominerats till en svensk Grammis! Dagens Nyheter har också utsett skivan till en av de fem bästa klassiska skivorna 2019!

Höör Barock ha på kort tid har spelat sig rakt in i ”tidig musik-ensemblernas Champion´s league”, för att citera tyska tidningen Toccata Early music magazine. Utmärkande för ensemblen är vital retorik, passionerat samspel och stor klangrikedom. De individuella rösterna ges plats, och det samlade uttrycket vilar på varje spelares hängivenhet och virtuositet.

”Ensemblen förenar virtuositet med känslighet, och känslighet med robusthet. Det spritter av liv och vilja”

-Sydsvenskan

Höör Barock drivs av blockflöjtisten Emelie Roos och lutenisten Dohyo Sol som bor i den lilla byn Höör i Södra Sverige. Här har ensemblen sin bas och den samlar en handfull av de mest framgångsrika barockspecialisterna i regionen. Ensemblen uppstod 2012 som en ensemble in residence i den årliga sommarfestivalen Höör Barockfestival, och har sedan dess även fått eget liv. Ensemblen har arbetat under gästande musikaliska ledare som polske violinisten Aureliusz Goliński och franske organisten och dirigenten Martin Gester. 2014 startade man ett samarbete Dan Laurin och Anna Paradiso. Under Dans musikaliska ledning har man spelat in två skivor på det prestigefulla svenska skivbolaget BIS. Dessa inspelningar bjuder på allt från grandoftande svenska rokoko-toner till virtuosa italienska delikatesser och spänstiga tyska kontrapunkt-lekar!

”…denna ensemble tog mig med storm!”

-Sörmlandsnytt