Ensemblen

ENSEMBLEN

”Hängivenhet, konstnärlighet, esprit och kunnande”

-Toccata Early music magazine, Tyskland

”…denna ensemble tog mig med storm!”
-Sörmlandsnytt

Höör Barock drivs av blockflöjtisten Emelie Roos och lutenisten Dohyo Sol som bor i den lilla byn Höör i Södra Sverige. Här har ensemblen sin bas och den samlar en handfull av de mest framgångsrika barockspecialisterna i regionen. Ensemblen uppstod 2012 som en ensemble in residence i den årliga sommarfestivalen Höör Barockfestival, och har sedan dess även fått eget liv. Ensemblen har spelat in 4 uppmärksammade skivor för skivbolagen BIS och Proprius, ”Bach, Telemann, Corelli”, ”Golovinmusiken”, ”L’Orfeo” och ”Treasures” och alla har mottagits med lovord från press och kritiker. 2020 blev Höör barocks skiva ”Golovinmusiken”, utsedd till årets bästa klassiska skiva och belönad med en svensk Grammis.

”Höör Barock intar scenen med enastående musik och ett självförtroende som låter visa att de spelar i de tidiga musikensemblernas Champion’s League.” /Toccata Early Music Magazine, Tyskland

Dohyo Sol

Lutor, teorber, barockgitarr

Bosatt i Höör och utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Den Haag (Holland) och Det Kongelige Danske Konservatoriet i Köpenhamn. Frilansar som solist, kammarmusiker och orkestermusiker i diverse ensembler och operahus runtom i Sverige, Danmark,Tyskland och Polen. Dohyo är en av initiativtagarna till Höör barockfestival.

Emelie Roos

Blockflöjt

Bosatt i Höör och utbildad vid bl.a. Det Kongelige Danske Konservatoriet i Köpenhamn och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Frilansar på blockflöjt samt arbetar som pedagog i blockflöjt och ensemble på musikskolan i Höör och gymnasiet Nya Malmö Latin i Malmö. Emelie Roos är en av initiativtagarna till Höör barockfestival.

Hanna Loftsdóttir

Cello

Född och uppvuxen på Island och bosatt i Köpenhamn. Utbildad vid Det Kongelige Danske Konservatorium i Köpenhamn och Den Haag (Holland). Frilansar både som cellist och gambist framför allt i Skandinavien, Island och Holland.

Hannah Tibell

Violin

Violin. Utbildad på barockviolin i London. Hannah är förutom konsertmästare även fast medlem i Concerto Copenhagen och Göteborg Baroque.

Joakim Peterson

Violone

Utbildad vid Malmö Musikhögskola, Utrecht Conservatorium och Kongelige Danske Konsesrvatoriet i Köpenhamn. Medlem i Höör barock, Camerata Öresund och Karlsson barock samt spelar ofta med diverse andra grupper runt omkring i Norden.

Kanerva Juutilainen

Barockviolin

Bosatt i Höör och utbildad i Kuopio (Finland) Malmö och Köpenhamn. Frilansar i grupper såsom Concerto Copenhagen, Helsinki Baroque Orchestra, Finnish Baroque Orchestra, Barokksolistene, Ensemble Zimmermann, Camerata Öresund. Kanerva är en aktiv och öppen kammarmusiker. Hon tycker om att resa… men att få spela hemma i Höör ser hon som ett lyx och stor glädje! Kanerva är en av initiativtagarna till Höör Barock.

Marcus Mohlin

Cembalo

Marcus Mohlin är en av de mest eftertraktade cembalisterna i Sverige. Han spelar med barockpersonligheter som Lars-Ulrik Mortensen, Rachel Podger, Alfredo Bernadini och med orkestrar såsom Höör Barock, Concerto Copenhagen och Camerata Öresund.

Rastko Roknic

Barockviola

En av de mest meriterade barockviolasterna i Öresundsregionen. Han har tidigare varit anställd hos Odense symfoniorkester men frilansar numera mest som barockviolast i grupper såsom Concerto Copenhagen, Barokksolisterna, Bergen Barok m.fl.