Ensemblen


”Hängivenhet, konstnärlighet, esprit och kunnande”

(Toccata Early music magazine, Tyskland)

Höör Barock Ensemble är en av Skandinaviens främsta och mest uppmärksammade barockensembler just nu. 2020 vann Höör Barock Ensemble en svensk Grammis tillsammans med Dan Laurin. Ensemblen har på kort tid har spelat sig rakt in i ”tidig musik-ensemblernas Champion´s league”, för att citera tyska tidningen Toccata Early music magazine.

Utmärkande för Höör Barock Ensemble är vital retorik, passionerat samspel och en stor klangrikedom. De individuella rösterna ges plats, och det samlade uttrycket vilar på varje spelares hängivenhet och virtuositet.

Höör Barock drivs av blockflöjtisten Emelie Roos och lutenisten Dohyo Sol i den lilla byn Höör i Södra Sverige. Här har ensemblen sin bas och den samlar en handfull av de mest framgångsrika barockspecialisterna i regionen. Sen 2012 arrangeras varje år en sommarfestival, dit internationella och nationella gästsolister och ledare bjuds in.

”Ensemblen förenar virtuositet med känslighet, och känslighet med robusthet. Det spritter av liv och vilja”

(Sydsvenskan)

Höör Barock Ensemble har spelat in tre rosade skivor: tillsammans med Dan Laurin ”Bach, Telemann, Corelli” (2016) och Romans ”Golovinmusiken” (2019),  samt med Lunda-sångaren Johan Linderoth i spetsen, den första svenska inspelningen av Monteverdis opera ”L´Orfeo” (2021).

Hösten 2022 släppte Höör Barock Ensemble sin fjärde skiva: ”Baroque concertos with recorder – treasures from Swedish collections”. Inspelningen innehåller repertoar som finns bevarad i musiksamlingar i Lund och Stockholm, ofta som enda original i världen. Skivan har redan fått höga betyg och många lovord av kritikerna.

Höör Barock Ensemble har konserterat i Danmark, Tyskland, Island och över stora delar av Sverige. Ensemblens skivor är flitigt spelade i Sveriges Radio p2.

”…denna ensemble tog mig med storm!”

(Sörmlandsnytt)