Konserter 2015


”Sweete Musicke”

Musikens egen helgondag, St. Cecilia-dagen, firades sedvanligt med en stämningsfull konsert den 22 november i Höörs kyrka kl 17.

I ”Sweete Musicke presenterades ett nytillskott till skaran av musiker som bosatt sig i Höör, nämligen sopranen Sara Sandström Korp. Sara är utbildad operasångerska, med en rad fina prestationer och operaroller bakom sig, i barocksammanhang bl.a. på Drottningsholmsteatern. Sara och delar av Höör Barock Ensemble har musicerat tillsammans förut,  men nu kunde Höörspubliken för första gången få njuta av hennes ljuvliga lätta sopranstämma och livliga interpretation.

I sällskap av Höörs egna förnämliga viola da gamba-spelare Hanna Thiel, blockflöjtisten Emelie Roos, lutenisten Dohyo Sol och organisten Lars Vahlen, blev det en stämningsfull kväll. Den började i mörk engelsk melankoli med musik av bland andra gambisten Tobias Hume (kompis med Johan Dowland), vandrade över italienska samtida expressionister till en adventskantat av G. Ph. Telemann och avslutningsvis ljus, livsbejakande musik av Antonio Vivaldi.
Program:
T. Hume: Sweete Musicke och What greater Grief
J. van Eyck: Derde Doen Daphne d´over
H. Purcell; Music for a while
G. Fontana: Sonata seconda
G. Frescobaldi:orgelsoli
G. Kapsberger: lutsvit
S. di Salaverde: Canzona a 3
Telemann: Adventskantat ”Lauter Wonne, Lauter Freude”
Telemann: Fantasia för soloflöjt nr 3
Vivaldi: ur kantaten Laudate Pueri

Varmt välkomna!

Konserten genomförs i samarbete med Höörs församling och Musik i Syd.

Affisch_BestofBVarmt välkomna på konsert med några av de allra bästa styckena från barocken!  Musiken som spelas kommer sen att spelas in av skivbolaget BIS. Konserterna arrangeras i samarbete med Lundabarock, Musik i Syd och Eslövs församling. OBS! OBS! OBS! Det är nu i oktober, och inte (som spreds tidigare) i november.

Program:

Telemann Wassermusik ”Hamburger Ebb und Fluth”

Bach cembalokonsert i F, ”Brandenburgaren”. BWV 1057

Telemann konsert för sju i B-dur

Corelli Concerto grosso op 6 nr 4 med konserterande blockflöjter

Corelli Concerto grosso op 6 nr 8 med konserterande blockflöjter

***

Höör Barock Ensemble under konstnärlig ledning av Dan Laurin:

Hannah Tibell och Kanerva Juutilainen, barockvioliner – Rastko Roknic, barockviola – Hanna Loftsdottir, barockcello – Hanna Thiel, viola da gamba – Joakim Peterson, violine – Dan Laurin och Emelie Roos, blockflöjter – Per Bengtsson och Kerstin Frödin, barockoboer – Nina Grigorjeva, barockfagott och harpa -Anna Paradiso, cembalo -Dohyo Sol, lutor – Mats Hultqvist, orgel.

Delar av programmet spelades i Sörmland i somaras. Pressen kommenterade så här:

”denna ensemble tog mig med storm. Vilket fint urval ur Drottningholmsmusiken, så spännande och friskt, pompöst och dansant. Så roligt att få höra hela Telemanns tonmålande Hamburger Ebb och Fluth med så fantastiskt samspelta musiker hela tiden på gamla instrument som kunde skifta så i klang och dynamik, dramatik och affekter. Och med oboer som påminde om trumpeter i Corellis concerto grosso nr 4.” Sörmlandsnytt 29/6-15

För att skapa den rätta stämningen hade Musik på Gripsholm lockat dit Höör barock, en skicklig samling proffsmusiker från framför allt Skåne. Med flöjtisten Dan Laurin som konstnärlig ledare är detta en av få nordiska ensembler som specialiserat sig på just barockmusik.”

”De tio musikerna spelar på tidsenliga barockinstrument och särskilt märktes det i Telemanns konsert för två blockflöjter, två oboer, två violiner och generalbas. Här glänste inte minst Dan Laurin och hans flöjtkollega Emelie Roos. Vilket radarpar, en musikerduo som sätter spänst i musiken och arbetar med attackspelet som är barockmusikens A och O.”

”Bra balans, vacker klang, härliga tolkningar – det finns många lovord att ge. Det håller säkert publiken i den fullsatta Rikssalen med om”. Eskilstunakuriren 30/6-15

HÖSTKONSERT på Höör Kulturnatt

18 september kl. 22 i Höörs kyrka

Höör Barock och Höörs musikskola arrangerar tillsammans denna konsert i höstkvällen. Medverkar gör unga instrumentalister som har deltagit i Höör Barocks Ungdomsakademi (som hölls förra helgen), kör och solister från musikskolan samt profesionella barockmusiker. Välkomna på en konsert som värmer! Fri entré.

christoforo

Affisch_Banquet-1

Konsert på Marie Bebådelsedag, 22 mars kl 17 i Höörs Kyrka

Höör Barock, Höörs kyrkokör, solister Lars Vahlén, Kristina Hellgren, Emma Lyrén, Emelie Roos

J. S. Bach: Preludium och Fuga för solo-orgel i C-dur, BWV 547

M-E Charpentier: Delar ur mässan Te Deum

A. Vivaldi: Gloria för solister, kör och orkester, rv 589

A. Vivaldi: Konsert för liten flöjt och stråkar, rv 443